Als lezen moeilijk gaat...

Heb je om welke redenen dan ook problemen met lezen?

Als lezen moeilijk gaat

Een visuele beperking

Groteletterboeken
Voor mensen die kampen met een wat verminderd zicht, zijn er de groteletterboeken. Dit zijn boeken gedrukt in grote letters. Het lettertype is ruim twee keer zo groot als de letters in gewone romans. Je vindt ze in de bib tussen de 'gewone' romans, gemerkt met een "G".

Leeshulp
Leeshulp nodig als een vergrootglas of een leesregel? Vraag ernaar aan de infobalie of aan het personeel.

Luisterboeken
Dit zijn cd's waarop romans of jeugdboeken worden voorgelezen. De luisterboeken voor volwassen staan in een aparte rek in de dvd afdeling. De luisterboeken voor de jeugd vind je in de jeugdbib bij de gewone boeken op leeftijd.

Daisy-boeken
Een Daisy-boek is een luisterboek op een speciale cd voor personen met een leesbeperking. Het grote voordeel daarvan is dat je zo'n 'boek' kan hanteren als een gewoon boek. Je kan in één ruk door lezen, maar je kan ook door het boek bladeren, van zin naar zin, bladzijde naar bladzijde en van hoofdstuk naar hoofdstuk. Je kan stukken opnieuw beluisteren, stiekem vooruit lezen, een bladwijzer plaatsen enz. Een Daisy-boek beluister je met een heel gemakkelijk toestel, de Daisy-speler. Maar je kan ze ook afspelen op uw computer en op een MP3-speler (maar dan geniet u niet van de navigatiemogelijkheden). Online Daisy-boeken beluisteren kan ook met aangepaste software, gratis verkrijgbaar en gratis te downloaden via luisterpuntbibliotheek.be.

De bib beschikt over een paar  toestellen die u ter kennismaking gratis kan ontlenen.
Meer informatie over Daisy-boeken en Daisy-spelers vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Anderslezen
Anderslezen is het Vlaams internetplatform voor toegankelijke e-boeken en luisterboeken. Je vindt hier de dagelijkse krant, een wekelijks tijdschrift, een roman, een non-fictieboek, een leerboek. Zowel luisterboeken met menselijke stem als met computerstem zijn mogelijk. Momenteel werkt Anderslezen vooral met Daisy-boeken. Daisy is een wereldwijde standaard voor boeken voor personen met een leesbeperking.

Een leesstoornis
Voor wie om één of andere reden last heeft met lezen, heeft de bibliotheek enkele oplossingen en tips.

Makkelijk Lezen
Lezen is voor velen een feest. Maar voor wie moeite heeft met lezen, kan het heel lastig zijn. Speciaal voor hen heeft de bib boeken in een eenvoudige taal en stijl: "makkelijk lezen boeken". Ze staan in de bib tussen de gewone romans met als opschrift "Makkelijk Lezen". Voor meer informatie over makkelijk lezen kan je ook terecht bij het Makkelijklezenplein.