Als lezen moeilijk gaat...

Heb je om welke redenen dan ook problemen met lezen?

Als lezen moeilijk gaat

Een visuele beperking

Groteletterboeken
Voor mensen die kampen met een wat verminderd zicht, zijn er de groteletterboeken. Dit zijn boeken gedrukt in grote letters. Het lettertype is ruim twee keer zo groot als de letters in gewone romans. Je vindt ze in de bib tussen de 'gewone' romans, gemerkt met een een "G".

Leeshulp
Heb je leeshulp nodig zoals een vergrootglas of een leesregel? Vraag ernaar aan de infobalie of aan het personeel.

Luisterboeken
Dit zijn cd's waarop romans of jeugdboeken worden voorgelezen. De luisterboeken voor volwassenen staan in een aparte rek in de dvd afdeling. De luisterboeken voor de jeugd vind je in de jeugdbib bij de gewone leesboeken op leeftijd.

Daisy-boeken (Digital Access Information SYstem)

Daisy-boeken zijn luisterversies van gewone, gedrukte boeken met een aantal extra eigenschappen. ‘Daisy’ staat voor Digital Accessible Information System en is een wereldwijde standaard voor toegankelijke luisterboeken.

De Daisy-voordelen:

• Je kan, net als bij een gewoon boek, eenvoudig door het luisterboek bladeren. Van hoofdstuk naar hoofdstuk, van pagina naar pagina.
  • Je kan de afspeelsnelheid vertragen of versnellen zonder dat de stem vervormt. Kinderen met dyslexie kunnen zo op hun eigen tempo meevolgen in het gedrukte boek.
  • Elke Daisy-speler heeft een geheugen dat automatisch onthoudt waar je gebleven bent voor elk Daisy-boek.

Je vindt in onze bib een mooie collectie Daisy-luisterboeken op cd, voor de jeugd maar vooral voor volwassenen.
Je kan bij ons ook een Daisy-speler lenen, zodat je kan proberen of dit iets voor jou is.

Mis je een bepaald Daisy-boek in onze collectie? Laat het ons weten en we vragen het Daisy-boek voor jou aan.

Luisterpuntbibliotheek is de Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking (slechtziend, blind, fysieke beperking, afasie, dyslexie). Iedereen die niet of moeilijk gewone gedrukte boeken kan lezen, kan bij Luisterpunt terecht voor boeken in aangepast leesformaat: Daisy-luisterboeken (+ 30.000) en brailleboeken (+ 18.000). Spannende misdaadromans, grappige en avontuurlijke jeugdboeken, romantische boeken, klassiekers, prikkelende non-fictie, prijsbeesten, heerlijke hoorspelen, … Jong of oud(er)? Er is voor elk wat wils.

Meer info: www.luisterpuntbibliotheek.be | www.ikhaatlezen.be | catalogus

Anderslezen
Anderslezen is het Vlaams internetplatform voor toegankelijke e-boeken en luisterboeken. Je vindt hier de dagelijkse krant, een wekelijks tijdschrift, een roman, een non-fictieboek, een leerboek. Zowel luisterboeken met menselijke stem als met computerstem zijn mogelijk. Momenteel werkt Anderslezen vooral met Daisy-boeken (zie boven).

Makkelijk Lezen
Lezen is voor velen een feest. Maar voor wie moeite heeft met lezen, kan het heel lastig zijn. Speciaal voor hen heeft de bib boeken in een eenvoudige taal en stijl: "makkelijk lezen boeken". Ze staan in de bib tussen de gewone romans met als opschrift "Makkelijk Lezen". Voor meer informatie over makkelijk lezen kan je ook terecht bij het Makkelijklezenplein.