Boek
Nederlands

Maak het mooi

Thomas Verbogt (auteur)
Een man wil zijn leven goed doen en begint er daarom telkens opnieuw aan, met nieuwe inzichten, minder illusies en meer herinneringen.
Titel
Maak het mooi
Auteur
Thomas Verbogt
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, © 2022
303 p.
ISBN
9789046830314 (hardback)

Besprekingen

Zelfkennis zonder zelfspot

Thomas Verbogt leert opnieuw lopen in zijn (semi-)autobiografische roman Maak het mooi.

'Ik wilde van alles een verhaal maken, vooral van wat je moest in je leven, van jezelf, van ­iemand anders. En als het niet lukte, bedacht je er iets voor.' Thomas Verbogt (70) duikt in Maak het mooi opnieuw in zijn verleden en neemt de lezer mee op dwaaltocht door studentenstad Nijmegen, waar hij leerde lopen, studeerde en met zijn eerste meisjes vree. Die meisjes, inmiddels natuurlijk vrouwen op leeftijd met een heel eigen leven achter zich, roept hij op in herinnering, en soms gaat hij ze gewoon opzoeken en staat voor hun huis. In zijn fantasie is achter die voordeur alles nog hetzelfde, in werkelijkheid houdt de vrouw in kwestie niet meer van ­Jefferson Airplane maar van Johann Sebastian Bach. Zelf blijft de schrijver - in het boek met dezelfde naam als op het omslag staat - de onzekere, romantische en afhoudende stuntel die hij altijd al was, een personage over wie hij dan weer dik tevreden is en dan weer afschuw voelt. Is dit een roman over spijt? Een beetje wel, tot …Lees verder

Zonder fantasie gaat het niet

Thomas Verbogt laat zijn eigen stijl los en voegt associatie op associatie in deze hoogstpersoonlijke, melancholieke roman. Het is aan de lezer om daar een verhaal van te maken.

'Maak het mooi, de rest van dat leven van je, zorg dat het mooi wordt.' Dat zegt een vriendinnetje, een meisje met sproeten op haar neus tegen Thomas, een dromerige, afwezige jongen na een vluchtige, beschroomde kus.

Thomas Verbogt toont zich in zijn laatste, autobiografische romans met poëtische titels Als de winter voorbij is, Hoe alles moest beginnen en Als je de stilte ziet een ouderwetse romanticus. Wie gebruikt er nog 'mooi' als het om kunst gaat? Heeft de schoonheid niet, naar de al even platgetreden regel van Lucebert, haar gezicht verbrand?

Verbogt trekt zich daar niets van aan. Bij hem geen spoor van cynisme. Was hij vroeger vaak licht en geestig, nu, als man op leeftijd, schroomt hij niet om lichtzinnig en melancholiek over zijn schouder te kijken. Hij zoekt in zijn geheugen en prevelt, stamelt, op zoek naar de juiste woorden voor zijn herinneringen.

Niet voor niets doemt na de aansporing van het meisje, Wiesje heet ze, om het leven mooi te make…Lees verder

Een psychologische roman over hoe te leven, hoe dat goed te doen en hoe jezelf te begrijpen. Hoofdpersoon Thomas Verbogt wil zijn leven goed doen. Daarom begint hij er telkens opnieuw aan. Hij kan niet anders, met nieuwe inzichten en minder illusies, maar met steeds meer herinneringen. In zachtaardige, talige stijl en met psychologische diepgang geschreven. Met name geschikt voor een literair lezerspubliek. Thomas Verbogt (Nijmegen, 1952) is een bekende Nederlandse schrijver en toneelregisseur. Hij schreef meer dan dertig boeken.

Over Thomas Verbogt

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Calimero54

Thomas Verbogt (Nijmegen, 9 december 1952) is een Nederlands schrijver van vooral romans en verhalen.

Daarnaast is Thomas columnist in dagblad De Gelderlander.

Leven en werk

Hij doorliep het Canisiuscollege in Nijmegen en studeerde vervolgens Nederlandse taal- en letterkunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. In 1979 verhuisde hij van Nijmegen naar Arnhem, waar hij zestien jaar woonde. In 1981 debuteerde hij met de verhalenbundel De feestavond. In 1995 vestigde hij zich in Amsterdam.

Verbogt is een veelzijdig schrijver: hij schrijft verhalen, romans, toneelstukken en cabaretteksten, onder andere voor Nilgün Yerli. Hij heeft columns in onder meer De Gelderlander en Propria Cures. In veel van zijn literaire werk, dat deels autobiografische elementen bevat, staat de thematiek van de herinnering centraal, waarbij de confrontatie met gebeurtenissen uit de jeugd zorgt voor een wending in het leven van de…Lees verder op Wikipedia