Boek
Nederlands

Ongebaande paden : een voetreis dwars door Frankrijk

Sylvain Tesson (auteur), Eef Gratama (vertaler)

Ongebaande paden : een voetreis dwars door Frankrijk

Genre:

Besprekingen

Dwars door Frankrijk op schrijversvoeten

Twee nieuwe boeken over Frankrijk vallen op. Waaghals Sylvain Tesson beschrijft een louterende voettocht door eigen land in Ongebaande paden. En in In het land van de eeuwige zomer doet Joseph Roth verslag van zijn omzwervingen begin vorige eeuw in Parijs en de witte steden aan de kust.

Een genootschap van ongebaande paden

De Franse avonturier Sylvain Tesson houdt het in zijn nieuwste boek noodgedwongen dicht bij huis. Na een zware val trok hij langs godvergeten weggetjes, dwars door Frankrijk. Zo ontwikkelde hij een filosofie van de ongebaande paden. Een geestig verslag van een louterende vlucht uit de bewoonde wereld.

Twintig jaar lang stormde Sylvain Tesson (°1972) als een roekeloze maniak de wereld rond. Van Samarkand ging het naar Siberië en van Valparaíso flitste hij naar Ulaanbaatar. Om dan weer in een motorzijspan plaats te nemen en van Moskou naar Parijs te tuffen, in het kielzog van Napoleons terugtocht uit Rusland. Roetsjend langs de continenten verkeerde Tesson in een staat van "permanente overdrive", zo geeft hij toe. "Voor mij was het ware leven zoiets als het dashboard van Siberische vrachtwagens: alle controlelampjes staan op rood, maar de truck dendert door en iedere Cassandra die midden …Lees verder

Elegie voor een landschap

Twintig jaar lang heeft Sylvain Tesson de wijde wereld afgereisd, van Ulaanbaatar tot Valparaíso. Tot hij een ongeluk kreeg bij het gevelklimmen en voor vier maanden in het ziekenhuis belandde. 'Als ik hieruit kom, ga ik een voettocht dwars door Frankrijk maken', zwoer de patiënt.  En dus trok hij van 24 augustus tot 8 november 2015 de paden op, de lanen in, en sleepte hij zijn gammele lijf door een land dat er niet veel beter aan toe bleek te zijn dan hij.

Op zijn zoektocht naar ongerepte natuur ontmoet hij plattelanders en stedelingen, Amerikaanse wielrenners en Oostenrijkse toeristen. De schrijver filosofeert erop los, klaagt over de teloorgang van het platteland en citeert uit Giono, Pessoa, Xenophon en Sloterdijk, 'die er altijd uitzag alsof hij wakker was geschrokken van zijn eigen gedachten'.

Een ongewoon pessimistische Tesson heeft last van nostalgische buien, ergert zich aan de globalisering en de nieuwe technologieën en vergeet er zowaar zijn gevoel voor ironie bij. Zijn pleidooi tegen het jachtige stadsleven klinkt een beetje paradoxaal, uit de mond van een volbloed Parijzenaar, maar zijn spitse manier van formuleren maakt veel goed. Ongebaande paden is een elegie voor een verloren landschap. Want vroeger was alles beter, maar zolang er ongebaande paden zijn, is er hoop. 

Vertaald door Eef Gratama, Amsterdam, De Arbeiderspers, 176 blz., 18,99 €. Oorspronkelijk…Lees verder

De bekende reisschrijver en filosoof (Parijs, 1972) kreeg in 2014 een ernstig ongeluk. In plaats van verder herstel in een revalidatiecentrum trok hij zijn plan daar een eigen invulling aan te geven met een wandeltocht dichtbij huis. In het vroege najaar van 2015 startte hij in Zuidoost-Frankrijk om in circa twee en een halve maand dwars door bossen, velden en over oude weggetjes naar het uiterste puntje van Normandië te lopen. Een enkele keer heeft hij gezelschap. In zijn verslag valt enerzijds vanzelfsprekend de prestatie op na zijn maandenlange verblijf in het ziekenhuis. Maar anderzijds bevat het boek voor het merendeel eenvoudige beschouwingen over de rijkdom van ongebaande wegen en de daarbij horende ordening van het gevarieerde platteland. Tesson plaatst die bijna als een aanklacht tegenover de ruimtelijke ordeningsplannen van de technocraten van de Franse overheid, die op zoek naar economische welvaart met snelwegen, internet enzovoort de oude inrichting van het land compleet …Lees verder

Over Sylvain Tesson

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door

Sylvain Tesson (Parijs, 26 april 1972) is een Frans schrijver van reisboeken. Hij heeft verschillende continenten doorkruist, vaak onder extreme omstandigheden. Zijn belevenissen, die hij vastlegde in kleine notitieboekjes, werkte hij later uit tot reisverslagen. In 2019 ontving hij de Prix Renaudot voor zijn boek La Panthère des neiges (De sneeuwpanter).

Biografie

Tesson groeide op in Chatou, een voorstad van Parijs. Hij is de zoon van de journalist Philippe Tesson (1928) en de medisch specialist Marie-Claude Tesson-Millet (1942-2014). Samen richtten zij het dagblad Le Quotidien du Médecin op. Hij heeft twee zussen, de actrice Stéphanie Tesson, geboren in 1969, en de journalist Daphné Tesson, geboren in 1978.

Sylvain Tesson volgde middelbaar onderwijs aan het Lycée Passy-Buzenval in Rueil-Malmaison. Daarna haalde hij een baccalaureaat aan het Lycée Claude-Debussy in Saint-Germain-en-Laye. Hij studeerde geogr…Lees verder op Wikipedia