Boek
Nederlands

De mooiste dagverzen

Stijn De Paepe (auteur)
+1
De mooiste dagverzen
×
De mooiste dagverzen De mooiste dagverzen

De mooiste dagverzen

Keuze uit de dagverzen, een kort gedicht in het dagblad De Morgen, dat een nieuwsfeit becommentarieerde.
Titel
De mooiste dagverzen
Auteur
Stijn De Paepe 1979-2022
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2022
207 p.
ISBN
9789401487856 (paperback)

Besprekingen

De Vlaamse dichter Stijn De Paepe (1979-2022) werd bekend als huisdichter van de krant De Morgen. Vanaf 2016 tot 2021 publiceerde hij hierin dagelijks, onder de titel 'Dagvers', een kort gedicht dat een nieuwsfeit becommentarieerde. Het werden er in totaal 1425. Eind 2021 maakte hij publiekelijk bekend aan terminale darmkanker te lijden. Hij overleed op 42-jarige leeftijd. Tijdens zijn leven publiceerde hij drie dichtbundels. Said Bataray, vriend van De Paepe, koos ruim 150 dagverzen en voorzag die (gedeeltelijk) van een korte toelichting. Het zijn observaties als deze: ‘Laat de liefde / niet vergallen / doordat lui / erover vallen. // Hou het noch / bedekt, noch stil. / Val maar. Val / voor wie je wil.’ (7 januari 2019, naar aanleiding van een uiting tegen homoseksualiteit.) Geen gedichten die geschreven zijn voor de eeuwigheid, je zou ze ‘gebruikspoëzie’ kunnen noemen, sympathieke versjes van een veel te jong gestorven, talentvolle, dichter.

Over Stijn De Paepe

Stijn De Paepe (Dendermonde, 18 augustus 1979 – Zele, 22 februari 2022) was een Belgisch-Vlaams dichter. Hij was vooral bekend als huisdichter van de krant De Morgen.

Biografie

De Paepe schreef gedichten vanaf zijn prilste jeugd. In zijn vrije tijd ging hij als kind naar de Kunstacademie Lokeren. Hij deed zijn humaniora in het Pius X-instituut in Zele en studeerde daarna Nederlands en Duits aan de UGent, waar hij in 2001 afstudeerde met een scriptie over het dagboek Het verkoolde alfabet van Paul de Wispelaere. Vanaf 2001 was De Paepe docent Nederlands binnen de lerarenopleiding kleuteronderwijs aan de Gentse Arteveldehogeschool.

In juli 2012 werd hij met actualiteitspoëzie actief op Twitter. Daar werd hij opgemerkt door de De Morgen-journalist Joël De Ceulaer die hem naar de krant haalde. Vanaf september 2016 publiceerde De Paepe dagelijks in De Morgen onder de titel Dagvers een kort gedicht dat een nieuwsfeit beco…Lees verder op Wikipedia