Boek
Nederlands

De jongen en de papegaaiduiker

Michael Morpurgo (auteur), Benji Davies (illustrator), Edward Van de Vendel (vertaler)
+1
De jongen en de papegaaiduiker
×
De jongen en de papegaaiduiker De jongen en de papegaaiduiker
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Engeland, eerste helft twintigste eeuw. Tijdens een storm komt een schip in de problemen. Vuurtorenwachter Benjamin weet alle mensen te redden, ook de kleine Allen. Als Allen hem jaren later bezoekt, worden ze vrienden. Allen ontdekt dat hij heel veel gemeen heeft met de vuurtorenwachter. Met veel sfeervolle kleurenillustraties. Vanaf ca. 8 jaar.
Titel
De jongen en de papegaaiduiker
Auteur
Michael Morpurgo
Illustrator
Benji Davies
Vertaler
Edward Van de Vendel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The puffin keeper
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, © 2021
90 p. : ill.
ISBN
9789024596188 (hardback)

Besprekingen

Tijdens een stormachtige nacht komt het schip De pelikaan in grote moeilijkheden. Vuurtorenwachter Benjamin aarzelt niet en weet alle opvarenden te redden. Eén van die opvarenden is de kleine Allen. Hij bewondert de vuurtorenwachter, schrijft hem brieven en gaat jaren later bij hem langs. Hij en Benjamin blijken zielsverwanten te zijn. Allebei zijn ze in zichzelf gekeerd en geven ze hun leven een eigen draai. Allen maakt na zijn redding door Benjamin veel mee in zijn leven en begint langzaamaan zijn kwaliteiten te ontdekken. Op het eiland weten de twee een papegaaiduiker te redden waardoor het eiland met recht weer een ‘puffin’-eiland wordt. Prachtig verhaal over duisternis en hoop in het leven. Over het vinden van je bestemming, over het verwerken van moeilijkheden. Het mooiste is, dat dit tevens een eerbetoon is aan de oprichter van Puffin Books, Sir Allen Lane (schoonvader van de auteur). In het verhaal zijn ook historische feiten verwerkt; achterin enkele weetjes over de vogels. M…Lees verder

Over Michael Morpurgo

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Seguin (Okki)

Michael Morpurgo (St Albans, 5 oktober 1943) is een Brits kinderboekenschrijver.

Hij ging na de middelbare school naar de London University om er Engels te studeren. Hij heeft een jaar of tien les gegeven en is daarna werkzaam geweest in de stichting van zijn vrouw, Clara, de 'Farms for City Children'. Momenteel bezitten hij en zijn vrouw drie boerderijen waar jaarlijks zo'n 2000 kinderen op vakantie komen. Hij wisselt de dagen dat hij werkt op de boerderij af met de dagen dat hij schrijft.

Werk

Zijn boeken spelen vaak in het verleden. Soms is de tijd niet belangrijk voor het verhaal, soms beschrijft hij de historische gebeurtenissen zeer nauwkeurig. Zijn verhalen worden als ontroerend, avontuurlijk en grappig gezien. Dieren spelen vaak een grote rol en ook de relatie tussen mens en dier is zeer belangrijk.

Bibliografie

Suggesties