Boek
Nederlands

Meisje, 1983

Linn Ullmann (auteur), Lucy Pijttersen (vertaler)
Een drieënvijftigjarige Noorse schrijfster reflecteert op haar leven en op haar jeugd als model.
Extra onderwerp
De Morgen, Boeken
Titel
Meisje, 1983
Auteur
Linn Ullmann
Vertaler
Lucy Pijttersen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Jente, 1983
Uitgever
Amsterdam: De Geus, 2022
252 p.
ISBN
9789044547689 (paperback)

Besprekingen

Een psychologische roman over identiteit, herinneringen, macht, lust en schaamte. Het boek speelt zich af in Oslo, New York en Parijs en volgt het verhaal van een Noorse vrouw. Als meisje in het Parijs van 1983 laat zij voor een modeblad foto’s van zich maken door een dertig jaar oudere fotograaf. Veertig jaar later is zij een drieënvijftigjarige schrijver in Noorwegen, met een depressie. Ze herinnert zich weinig van haar tijd in Parijs, maar probeert het jonge meisje te begrijpen dat ze ooit was. Dicht op de huid geschreven. Geschikt voor een brede tot literaire lezersgroep. Linn Ullmann is een Noorse schrijfster. Haar romans zijn in meer dan twintig talen vertaald. Voor haar werk ontving ze vele belangrijke literaire prijzen. 'De rustelozen',* de roman die Ullmann schreef over haar ouders Ingmar Bergman en Liv Ullmann, werd een internationale bestseller.

Over Linn Ullmann

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Agnete Brun

Linn Ullmann, eigenlijk: Karin Beate Ullmann (Oslo, 9 augustus 1966) is een Noors auteur en journalist. Ullmann werd geboren in Oslo, maar groeide op in New York. Voordat haar boeken werden uitgegeven was ze literatuurcriticus. Ullmann is mede-oprichter van de international artist residency foundation The Bergman Estate op Fårö. In 2011 zat ze in de jury van het Filmfestival van Cannes.

Ze is de dochter van de Zweedse filmregisseur Ingmar Bergman en de Noorse actrice Liv Ullmann. Linn Ullmann is getrouwd met de Noorse auteur Niels Fredrik Dahl en heeft vier kinderen. Linn Ullmann heeft haar eigen site.

Werk

  • Jente,1983, autobiografische roman, Forlaget Oktober 2021. Nederlandse vertaling: `Meisje, 1983', De Geus/Het Getij, Amsterdam, november 2022
  • De urolige, autobiografische roman, Forlaget Oktober, Oslo 2015. Nederlandse vertaling: 'De rustelozen', Hollands Diep, Amsterd…Lees verder op Wikipedia