Boek
Nederlands

De waterstandbeelden

Fleur Jaeggy (auteur), Hilda Schraa (vertaler)
Fleur Jaeggy staat bekend om haar spaarzame en telegramachtige stijl, wat een intrigerende paradox oproept: ondanks de kaal-tot-op-het-bot-basis is haar werk zeer aangrijpend. Zoals April Bernard opmerkte in Newsday: ‘Het is een raadsel hoe het werk tegelijkertijd kil en hartstochtelijk kan zijn.’
In Ik ben de broer van XX – of de verhalen nu over beroemde schrijvers (Calvino, Ingeborg Bach
Titel
De waterstandbeelden
Auteur
Fleur Jaeggy
Vertaler
Hilda Schraa
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Le statue d'acqua
Uitgever
[Amsterdam]: Koppernik, © 2022
109 p.
ISBN
9789083262116 (paperback, sticker)

Besprekingen

Boek van de week

Het opvallendste boek uit het nieuwe aanbod De Zwitsers-Italiaanse Fleur Jaeggy blijft verbazen. Ook in De waterstandbeelden, haar nu pas vertaalde en minst toegankelijke roman over verdriet, kilte en decadentie.

In À Rebours, de uit 1884 daterende cult-roman van Joris-Karl Huysmans, gaat hertog Jean Floressas des Esseintes op zoek naar het ultieme door de esthetiek gedreven leven. Hij trekt zich terug in een van alle luxe en verfijning voorziene kluizenaarswoning, waar hij zich omringt met boeken, schilderijen en de meest exquise wijnen, en zich overgeeft aan contemplatie. Mensen leiden alleen tot teleurstelling, meent hij, en daarom gaat hij hen liever uit de weg. Het is moeilijk om Fleur Jaeggy's uit 1980 daterende De waterstandbeelden te lezen zonder aan Tegen de keer te denken, zoals Huysmans roman in het Nederlands heet.

Jaeggy's hoofdpersonage Beeklam heeft immers heel wat gemeen met Des Esseintes. Ook hij hoeft niet te werken voor zijn geld en kon zich van kleins af aan ontpoppen als een verzamelaar. Ook hij heeft zich uit het dagelijks leven teruggetrokken in een eigen wereld vol artefacten. En ook hij houdt sinds de dood van zijn moeder Thelma niet langer van zijn me…Lees verder

Intimiteit op afstand

In een novelle van 1980 dompelt de Italiaans schrijvende Zwitserse Fleur Jaeggy ons onder in eenzaamheid en verweesdheid. Bovendien is De waterstandbeelden een ­stilistisch hoogstandje.

Wij zijn allemaal alleen. Geen schrijver de drukinkt waard die dat niet weet, maar de ene zal die eenzaamheid bevechten met zingeving of passie of cynisme en de ­ander zal haar een waardig welkom bereiden. Vanuit de weidsheid van je eigen eenzaamheid naar het gedoe van de mensheid kijken, als met de ogen van een kind - dát moet je volgens Rilke kunnen. 'Nodig is alleen eenzaamheid, een grote innerlijke eenzaamheid.'

Niemand die dat beter begrijpt dan Fleur Jaeggy, een in het Italiaans schrijvende Zwitserse. Jaeggy (82) zou vaker gefêteerd moeten worden. Maar ze is zozeer gesteld op haar ­alleen-zijn dat het is alsof ze zich voetje voor voetje van de wereld heeft losgemaakt. Zo voelt dat als je haar kleine maar wonderlijke oeuvre leest. Het is elegant, melancholisch, vol diepte en nuance, en volstrekt uniek. En ja, eenzaam. Want het ontworteld zijn zit Jaeggy in het bloed.

De novellen De gelukzalige jaren van tucht en SS Proleterka weefden zich ron…Lees verder

Over Fleur Jaeggy

Fleur Jaeggy (Zürich, 31 juli 1940) is een Italiaanstalige Zwitserse auteur.

Leven

Jaeggy werd drietalig opgevoed in Zürich (Frans, Duits, Italiaans) en liep school in verschillende meisjespensionaten. Na een korte modellencarrière in New York verhuisde ze in de jaren zestig naar Rome. Daar knoopte ze een levenslange vriendschap aan met de Oostenrijkse schrijfster Ingeborg Bachmann. Ook ontmoette ze er Thomas Bernhard en Roberto Calasso, met wie ze in 1968 trouwde en in Milaan ging wonen. Dat jaar bracht ze ook haar eerste roman uit, bij uitgeverij Adelphi waar haar echtgenoot werkte. Het succes kwam met de publicatie in 1989 van I beati anni del castigo, dat de premio Bagutta won. Haar romans en verhalen zouden vanaf dan regelmatig worden bekroond met hoge literaire onderscheidingen van Italië.

Naast het schrijven van romans en verhalen, vertaalde Jaeggy werk van Marcel Sc…Lees verder op Wikipedia