Fifty shades of grey

E.L. James (auteur)
Een 22-jarige studente leidt een tamelijk gezapig bestaan, maar dan ontmoet ze een erotomane miljonair.
Titel
Fifty shades of grey
Auteur
E.L. James
Taal
Engels
Parallelle titel
50 shades of grey
Editie
29
Uitgever
London: Arrow, 2012
514 p.
ISBN
9780099579939 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

Anastasia Steele is een 22-jarige student op de universiteit en werkt daarnaast in een winkel. Ze leidt een tamelijk gezapig bestaan. Dat verandert als ze Christian Grey ontmoet. Deze miljonair heeft meteen haar aandacht, hoewel ze in eerste instantie denkt dat ze niet bij elkaar passen vanwege het standsverschil. Maar Christian geeft de moed niet op en laat haar kennismaken met zijn luxe leventje. Hij laat haar vooral kennismaken met zijn seksuele fantasieën en sleept haar mee in een wereld van erotiek, waartegen ze geen weerstand kan bieden. Deel een van een trilogie. Mede door social media werd de trilogie een enorme hype in vooral de Verenigde Staten. De vraag is waarom, want deze weinig geslaagde, op een kinderlijke manier uitgewerkte combinatie tussen chicklit en een erotisch verhaal staat bol van de clichés en de personages zijn ongeloofwaardig. Ook zijn de seksscènes weinig prikkelend en erg uitleggerig. Desondanks zullen veel lezers vanwege de hype benieuwd zijn naar dit boek…Lees verder

Over E.L. James

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door ActuaLitté

Erika Leonard, geboren als Erika Mitchell, (Londen, 7 maart 1963) is een Brits schrijfster die bekend werd met haar erotische romantrilogie Fifty Shades of Grey (in het Nederlands vertaald als Vijftig tinten grijs), die ze schreef onder het pseudoniem E.L. James en waarvan er wereldwijd al 65 miljoen zijn verkocht waarvan 1,7 miljoen in Nederland (stand december 2012). Ze begon pas in 2009 met schrijven, toen ze de website FanFiction.net ontdekte, waar ze onder de naam Snowqueen's Icedragon schreef.

Leonard woont in Londen, met haar man en twee zoons. Voordat ze succes met schrijven had, werkte ze bij een televisiezender in Londen.

Bibliografie

Prijzen

  • 2012, Time 100, door Time, genoemd bij de 100 meest invloedrijke mensen in de wereld
  • 2012, Publishers Weekly, publicist van het jaar
  • 2012, National Book Award (UK), P…Lees verder op Wikipedia