Boek
Nederlands

Een begerenswaardige vrijgezel

Curtis Sittenfeld (auteur), Monique Eggermont (vertaler)
Titel
Een begerenswaardige vrijgezel
Auteur
Curtis Sittenfeld
Vertaler
Monique Eggermont
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Eligible
Uitgever
Amsterdam: Cargo, 2016
447 p.
ISBN
9789023427186 (paperback)

Besprekingen

Jane Austen met een smartphone

Roman. Curtis Sittenfeld komt met een update van Pride and prejudice.

In het Engeland van Jane Austen werden vijfentwintigjarige vrouwen gezien als oude vrijsters. De tijden zijn veranderd en daarom maakt Sittenfeld late dertigers van Elizabeth en Jane Bennet. Jane is een yogalerares die zwanger probeert te worden met donorsperma, Liz heeft een affaire met een getrouwde man en werkt voor een vrouwenblad dat zowel stukken plaatst over feminisme als over make-up.

De hedendaagse versies van de beroemde personages zijn geloofwaardig. De onnozele jongste zussen volgen een paleodieet, zijn verslaafd aan fitness en vergroeid met hun smartphone; Darcy is een neurochirurg met een landgoed in Californië. Het gaat er in deze update minder kuis aan toe dan in de oerversie. Liz en Darcy doen aan haatseks en zus Mary heeft een vibrator. Een begerenswaardige vrijgezel omarmt het soort feminisme dat vrouwen aanmoedigt het initiatief te nemen, maar ook de zorg van een man te accepteren.

De toon is luchtig en…Lees verder

Curtis Sittenfeld (1975) publiceerde eerder onder andere een sleutelroman over Laura Bush (‘De echtgenote’, 2009). Zij schrijft geconcentreerd en toch vloeiend; haar dialogen zijn meesterlijk. Sittenfelds talent komt goed uit de verf in deze moderne hervertelling van Jane Austens roman ‘Pride and prejudice’. De vijf zussen van het Amerikaanse gezin Bennet zoeken hun weg in de liefde. Hun moeder bemoeit zich intensief met hun partnerkeuze, maar zij noch de laconieke vader weten sturing te geven aan de sociale en seksuele normen van deze tijd. De amoureuze verwikkelingen van de zussen zorgen voor tumult in het chaotische gezin. De hoofdintrige wordt gevormd door de liefdesdans van de goedgebekte Liz en de ‘arrogante’ Darcy die elkaar aantrekken en afstoten met hun felle temperamenten. Maar ook Jane, de oudste, en Kitty, Lydia en Mary hebben voorkeuren die hun moeder tot wanhoop brengen. Een echte vrouwenroman: romantisch, balorig, dolkomisch en toch tegendraads en authentiek genoeg om t…Lees verder